Opløselighed
Fakta:
Opløselighed er begrebet på to eller flere stoffer, der blandes sammen til en samlet væske.
Nogle stoffer optages meget let i f.eks. vand, disse kaldes letopløselige stoffer, andre bliver hurtigt overmættede, disse kaldes tungtopløselige stoffer. Man siger at hvis et stof kan opløse mere end 1 g pr. 100 mL er det et letopløseligt stof, ellers er det et tungtopløseligt stof.
Umættet, mættet, overmættet:
Der findes 3 forskellige slags opløsninger; umættet, mættet og overmættet.
En umættet opløsning vil sige at det ene stof har optaget alt det andet, men stadig kan optage mere. En mættet opløsning vil sige at stofferne er opløst tilpas og ikke vil kunne optage mere. En overmættet opløsning vil sige at det ene stof har optaget alt der var muligt at optage, men at der stadig er mere af det andet stof tilbage.
Salt, sukker og andre stoffer:
Sukker er et af de mest letopløselige stoffer der findes, og det er muligt at optage 211 g, pr. 100 mL. Vi blander selv en masse stoffer men naturen har også selv skabt en masse opløsninger, f.eks. i saltvand i havene. Dette salt kan udvindes fra vandet, ved kogning`s temperaturen 100 , fordi at vandet her vil fordampe, og efterlade saltet tilbage, grundet saltets meget højere kogepunkt.
Opløselighed i hverdagen:
Man kan ikke blot opløse faste stoffer, som salt og sukker, man kan også opløse forskellige flydende væsker i hinanden. F.eks. når man skal lave en dressing til en salat og man blander olie og eddike, vil disse to stoffer lægge sig hver for sig idet man hælder dem sammen. Når man så rører rundt vil disse optage hinanden mere eller mindre, og det vil ikke være synligt at de ikke var opløselige til at starte med.
Forbedrede opløsninger:
Der findes mange forskellige måder at forbedre sin opløsning på. F.eks. opløses stoffer nemmere under varme. Sukker er et godt eksempel: Sukkers evne til at blive optaget i andre stoffer forbedres meget ved høj varme. F.eks. ved 10 opløses 192 g sukker i 100 mL vand, men ved
80 optages 360 g.
En anden måde at forbedre sin opløsning på, er at gøre stoffet finere. Det vil sige at hvis du nu knuser salt til mindre saltkrystaller, så er det lettere opløseligt.
Hej Albert, Nikolaj og Albert(?),
SvarSletI har meget fint forklaret begrebet opløselighed og viser overskud også ift. de relaterede begreber, såsom mættet, umættet og overmættet.
Der er dog lige det med enheder. Måske er det bare en smutter, men vil I indsætte oC når I omtaler temperaturer?
Jeg vil også anbefale jer, at finde et par illustrationer, som understøtter jeres teori. Jeg er sikker på, at I kan finde noget godt på nettet.
Ses i morgen.
Jacqueline